top of page
Search
  • Writer's pictureMathias Obdrup

HYLDEST TIL DANSK BØRNEMUSIK

Updated: Apr 13, 2020



Velkommen til!


Her kan du forvente nørderi på den helt store klinge og ikke mindst begrundelser og refleksioner om alle mine valg og fravalg på de 48 børneudgivelser, som er kommet med i min kortlægning ovenfor. For hver udgivelse vil jeg udvælge min yndlingssang og linke til den.


På Spotify-playlisten ALSIDIG BØRNEMUSIK har jeg plukket det bedste fra diagrammet og krydret det med en række andre både kendte og ukendte perler. Jeg har med vilje forsøgt at vige udenom de helt store hits og gamle travere. Ganske enkelt fordi målet med dette projekt er at minde os om alsidigheden i dansk børnemusik.


Har du forslag/tips eller vil du spørge mig om noget, så send en mail på info@mathiasobdrup.dk eller skriv til mig på Facebook.

God læselyst og ikke mindst lyttelyst!


De bedste hilsner Mathias Obdrup



FLYV LILLE PÅFUGL –

DANSK FOLKEMINDESAMLING

Vi begynder med et stykke dansk sangskat. Denne samling er en kæmpe anbefaling for både børn og voksne. “Flyv lille påfugl” er indsamlede børnesange og skrattende optagelser fra skolegårde og gyngestativer i perioden 1963-1980. Som lytter kommer du fluks tilbage til en tid uden iPads og PISA-tests. På dette album skal du starte med at høre en flok børn, der skråler Vores buschauffør kan ikke køre bus. Det er vanvittigt autentisk, og børnene er sjove. Især med linjerne:


".... når han kigger efter pigerne, ka' han ikke finde gearene....." og bagefter twister den med ".... når han end'lig finder gearene, ka' han ikke finde pigerne" Her kan man også høre en let latter brede sig i bussen, hvor selv de voksne vist trækker lidt på smilebåndet.


Resten af sangene er også helt geniale. Blandt andet denne:

"Vi har kaffe, vi har the - hallelujah - vi har hash og LSD - halleluuuujah"

"Vi har ikke mer' morfin - hallelujah - men til gengæld heroin - halleluuujah"

"Mens vi svæver i en rus - hallelujah - gi'r vi vores ven et knus - halleluuuujah"


Tak for kaffe. Og te! Det er rå og upoleret børnesang, som det er allerbedst.


Lyt her: https://spoti.fi/3cbv8WZ


PINGVINVISEN - BENNY HOLST

Dette er en meget smal udgivelse som kun findes på YouTube. Og plade selvfølgelig. Jeg er tosset med den skæve produktion og ikke mindst linjen:

“….spiser de, hvad de ka’ li - det er morgenmad med popcorn i”.


Benny Holst er også manden, som har lavet Vi voksne kan også være bange. I dette pingvin-nummer elsker jeg hans dovne stemmeføring, som på en eller anden måde gør Lille P og hans pingvinliv endnu sjovere.

En dejlig lille ukendt sang, som jeg fandt ved at gennemtrawle brugeren Dalight20’s mange LP’er. Ham bør du også tjekke ud, hvis du er til retro musik. Han har også en Instagram-profil, hvor han især dyrker gammelt guld fra Mellemøsten.


Lyt her: https://www.youtube.com/watch?v=rOyoC1zdCuU


CIRKUS BUSTER


Gode gamle Buster Larsen, før han blev Grisehandler Larsen. En skive som jeg ikke kendte til, før jeg præsenterede mit lille projekt for min far. Han havde pladen som barn – lige indtil hans fætter trak den over gulvet, så den blev ridset. Rest in peace Cirkus Buster. Jeg har udvalgt sangen Godnat til Mik, fordi den er ganske sød og handler om en lille cirkushund, og fordi min far hedder Mikael.


Lyt her: https://spoti.fi/2Vc31zU




KARIUS OG BAKTUS

Så skal vi ind i munden ind i Jens' mund En klassisk historie af Thorbjørn Egner. I mit diagram mangler både Dyrene i Hakkebakkeskoven og Folk og røvere i Kardemommeby, men af pladsmangel måtte jeg kun vælge en ting af Thorbjørn Egner. Jeg har en særlig ting for Karius og Baktus, så det blev udgivelsen. Sprogøe og Passer er geniale i rollerne, og jeg vil anbefale dig at (gen)lytte hele historien. Selv er jeg vild med klagesangen, som begynder efter 12 minutter.

Den dag i dag aner jeg ikke, om de to bakterie-karakterer egentlig er helte eller skurke.

Lyt her:

https://www.youtube.com/watch?v=sYTvonKhd48


INGRID OG LILLEBROR

Det er også først for nyligt, at jeg fik øjnene op for den skæve samling af sange. Første nummer på pladen hedder Kender du et horn? og en sjov duet, som baserer sig på en gætteleg mellem Ingrid og Lillebror.


- Kender du et horn?

- Okkeja, okkeja

- Ka' man blæse på et horn?

- Ja, man ka'! Ja, man ka'!

- Nå, men kender du et horn, der ikk' ka' blæse?

- Der' da ikke noget horn, der ikk' ka' blæse?

- Jo, der er, og du ka' lige tro det smager!

- Så' det sådan et horn man køber hos en bager.


Sådan fortsætter gættelegen videre til en kam og en snegl, som selvfølgelig også er bagerreferencer.


Vidste du forresten, at mange af tv-optagelserne med Ingrid og Lillebror ikke længere eksisterer? Dengang genbrugte man båndene, så det meste af materialet blev spillet over. Miv. Vi må nyde dette album.


Lyt: https://spoti.fi/34n7aVK



FAR TIL FIRE

For mig at se har der faktisk altid været noget lidt uhyggeligt over Lille-Per. Hans isblå øjne, den lille elefant og Oles overordentlige artighed. Hvordan kan man være så artig? Alligevel er jeg vild med En vaskeægte skiffle, som virkelig sætter en fed scene med vaskebræt og liv i kludene. Lille Per’s Boogie Woogie er også fed. Og selvfølgelig evergreenen Sommer, sol og søndag.

Lyt: https://spoti.fi/3c9Xf8V



EVENTYR & SANGE 3 - BØRNEKRÆS

Denne gamle plade er netop kommet på Spotify. Fantastisk autentisk med børnestemmer og atypiske temaer. På denne plade er omdrejningspunktet vand – udover den småracistiske Historien om en banan, der lægger ud med sætningen ”Ovre i negerland vokser der palmer.” Selvom man selvfølgelig skal se det ud for tiden, hvor det er skrevet, har jeg svært ved at sætte sådan en sang på i dag. Jeg mener ikke, at man bør slette det fra arkiverne, men det er vigtigt at tage afstand fra ordene og selvfølgelig sætte sine børn ind i, at verden har ændret sig siden dengang.


På pladen er jeg tæskevild med Jolleoptimisten, som ganske enkelt handler om at sejle i joller.

Lyt: https://spoti.fi/2xkwxeX



ANETTE KLINGENBERG

KARL HENRIKS TRYLLEHAT

Den her er faktisk ikke med i diagrammet, men jeg bliver nødt til at nævne den. Jeg kender kun én sang på pladen, men det er til gengæld også Listetyven Huk, som med sin listige bas og hviskende stemme er en sjov historie og god klassisk børnesang. Desværre er pladen ikke på Spotify - endnu!

Lyt her:

https://www.youtube.com/watch?v=r63YZ7YsUXw


CIRKELINE


Ahhh. Gode gamle Cirkeline. Prøv at sig det uden at gøre din stemme hæs. I starten af pladen bliver der sagt, at hun er en lille alf. Det vidste jeg ikke! Troede ”bare” hun var en lille pige. Elsker det rolige ved universet, og jeg kan anbefale dig at se dette interview med hendes skaber Hanne Hastrup. Både fordi hun er nice, men også fordi hun udtaler emojis på den sødeste måde nogensinde ved 00.52.



Jeg har udvalgt sangen Ost er musens allerbedste mad, fordi jeg bliver så glad af fløjteriet i omkvædet.

Lyt: https://spoti.fi/2Xn0J3J


POVL KJØLLER

VIL DU MED I SKOVEN

Man kan ikke sige børnemusik uden at sige Povl Kjøller. LEGENDE. Selvom det lyder uskønt, når han forsøger sig i falsetten, er hans rolige guitar og lidt for bløde tekstunivers sjovt.

På katte-oden Missen synger han:


Engang var du længe borte

i en trefire dage

vi var så bekymrede for dig

vi tænkte på landevejen


0 procent af linjerne rimer, men det er så underspillet, at det er godt. Tjek også lige fløjten på det nummer. Det er så drømmende en skovfløjte, at det er helt vildt.


Jeg har dog udvalgt sangen Tandbørstenova - en sær sang, som jeg faktisk har et mindre traume med. Da min bror og jeg var små, sov vi på hver vores hems. Han faldt i en overgang altid i søvn til ”The Real Kjøller Hits 2”, men på den første sang på cd-en var han rullet ind i sin ghettoblaster og ramt repeat-knappen og faldet i søvn. Jeg lå nu på den anden side af væggen og kunne høre rasleægget i Tandbørstenova om igen og igen, før jeg efter en elleve-tolv ganges gennemlyt krøb ned fra min soveplads, ind på brormands værelse og op og trække stikket demonstrativt ud. I dag har jeg det ok med at høre sangen. Det er absolut ikke Kjøllers bedste, men den er skæg – især på grund af omkvædet:

Du skal børste perleraden

Efter morgenmaden

Efter chokoladen

Og før du går i seng

Prøv og pynt på statistikken

Vær lidt mindre slikken

Meld dig jævnligt på klinikken

Og skån din tegnedreng


Perleraden er måske det mærkeligste billede for tænderne. Ever.

Det er også sjovt, når chokoladen står i bestemt ental. Som om det er en fast ting i løbet af dagen, at man lige nyder chokoladen. Derudover også at det skal være en økonomisk motivation at børste sine tænder. At man lige skåner tegnedrengen. Godt sunget, Povl!

Lyt: https://spoti.fi/2XlHhnM


CÆSAR

I SKOVEN SKULLE VÆRE GILDE


Så kommer vi til klassens frække dreng. Hvis Otto Brandenburg er en baggårdspuma, må Cæsar være geparden. Hvis du vil spille sange for dit barn, skal du nok holde dig fra 15 Frække, hvor anslaget i Så spurgte jeg Louise er FISSEKNALD FALDERA! FISSEKNALD FALDERA!

På albummet "I skoven skulle være gilde" er den gode Cæsar heldigvis mere tæmmet, men den værtshusklingende troubador-følelse er dog ikke væk. Jeg har udvalgt sangen Toben og Treben, fordi det er en god gammel sproglig lille gåde, som er stærkt leveret. Kort opsummering af sangen:


En mand sidder på en skammel og spiser BBQ-marineret spareribs (eller en anden for ben), da en hund kommer og napper benet. Han kaster taburetten efter hunden.


Uh, hvor lyden den banal, når man ikke kalder dem for et-ben, to-ben, tre-ben og fir-ben.


Lyt: https://spoti.fi/3aYtsjl


JIMI OG RENÉ

Fra den frække Cæsar til et par artige jyske drenge. Måske husker du gennembrudshittet Stegt flæsk med persillesovs, som satte Danmarks kommende nationalret på alles læber. Jimi og Rene solgte platinplade efter platinplade med en god blanding af hjemmeskrevne sange, covernumre og alt derimellem. I 2015 lavede jeg et større projekt om dansktopdrengene fra Donslund. Klik her og læs hele deres skægge historie.


Men skal jeg være ærlig, så bryder jeg mig ikke så meget om musikken. Det er sjovt, men jeg har faktisk ikke taget noget Jimi og René med på ALSIDIG BØRNEMUSIK. Det bliver for skingert og for kunstigt. Men hvis du skal høre en Jimi og René-sang i dag, vil jeg anbefale dig, at det bliver Du ka' få en lille prut at pill' i, simpelthen fordi det er den bedste titel på en sang nogensinde.

Lyt her: https://spoti.fi/2RG6dTF


PS. Du skal altså også se dette klip. Jimi og René synger en hyldestsang til Prinsesse Alexandra i 1995. Wow. Bare wow!


DE SMÅ SYNGER


Den klassiske sangbog fra 1948, som vel nok kan anses som det moderlige samlingspunkt for danske børnesange. Alle de gamle klassikere findes i denne samling, så derfor skal den også med her.


Men jo ældre jeg er blevet, jo mere træt er jeg også blevet af den. Det er nogle søde sange, men bladrer man i bogen eller lytter til sangene, er de ensformige og handler næsten altid om jagt, krig, bondegårde eller at stå tidligt op og tage i skole. Verden var selvfølgelig også en anden dengang i 1948, og mange af sangene er jo endnu ældre, så jeg vil ikke bruge mere tid på at riste dens velfriserethed i dette forum.

Søger man på "De små synger" bliver man mildest talt kastet i alle vindes retninger. Et hav af genindspilninger og coverversioner findes der derude, og det er ikke lykkedes mig at finde den officiele indspilning af den klassiske samling. Eller for så vidt en samlet genindspilning. Det er ærgerligt, for med de rette artister, kunne det virkelig være med til at give nogle fine sange liv og samle dem ét sted.


En af mine favoritter er Her vil jeg tegne 8-taller. Primært på grund af den interaktive opfordring. Man starter med at tegne et simpelt 8-tal og bliver herefter guidet gennem tegningen, så det til sidst forestiller en lille soldat. Hvis du vil lytte til De små synger, vil jeg også sige, at den bedste indspilning er fra "Nyborg Jensen Pigerne". (Den sætning havde jeg aldrig regnet med at skulle skrive noget sted....)

Lyt her: https://spoti.fi/2XuFopb



SANGE FOR BØRN OG ANDRE MENNESKER - BJARNE JES HANSEN

Ok, venner! På denne desværre utilgængelige plade er min YNDLINGS-børnesang. Jeg kan ikke finde resten af pladen online, men Kranførersangen elsker jeg af hele mit hjerte. Den er mildest talt genial. Den er politisk, den er sød, og den er lystig på én og samme tid. Jeg elsker det uperfekte i linjen:


Af og til skal skal hun arbejde dér - helt til klokken den er to nat

Så ringer hun hjem klokken ni og siger go'nat!


Derudover bliver det sjovt, når Pernille Hansen som synger, på tredje vers synger om hendes mors syn på aktionærernes nas. Jeg forstår ikke, hvorfor børnesange i dag ikke drejer sig mere om verden omkring os. Det er virkelig sjældent, at jeg ser børnesange med samfundsrelevans. Det formår Bjarne Jes Hansen at skrive om i denne fantastiske sang.

Lyt her: https://www.youtube.com/watch?v=GvMkdWvCFj4


Pladen er desværre ikke på Spotify, men hvis du vil have lidt Bjarne Jes Hansen på dine lister, kan jeg anbefale "Kild-Mig Og Kald-Mig" - den bliver man sgu i godt humør af! Ikke så meget samfundskritik dér, men en hyggelig leg med sproget.



SHUBIDUA


Jeg ved godt, at Shubberne jo ikke er klassisk børnemusik, men jeg har alligevel taget dem med. Både fordi jeg selv hørte dem som barn, men også fordi mange af deres tekster kan lyttes og forstås af både børn og voksne. Da jeg var lille, troede jeg, at "stærk tobak" rent faktisk bare var stærke cigaretter, og der var mange referencer, som jeg ikke fattede, men Vuffelivov, Danmark, Krig og Fred og ikke mindst Mig og så Harry talte alligevel til mig, inden jeg fyldte rundt for første gang. Mig og så Harry er virkelig et undervurderet Shubidua-nummer. Det er historiefortælling uden omkvæd, det er energisk, og det er lige en anelse mere tight end meget af deres andet. Og vigtigst af alt er det sprogligt finurligt:


Ude i ørken' - mærker man tørken,

Der er langt mellem ditten og datten,

Så vi tog os en mokka - for den havde vi nok af

Og så slog vi lejr for natten.


Lyt: https://spoti.fi/2JSPkjZ




RUNDETÅRN PÅ HOVEDET

JYTTE ABILDSTRØM, DAIMI

Fra denne retro udgivelse skal du høre et nummer, som hedder Alt kan ske på vejen. Fra første fløjt er tempoet højt. Et drrrrrrrrrrriiiiii ned ad klaveret slår humøret an. Der er fart på i vrøvlesangen. Det er Jytte Abildstrøm og Daimi på slap line. Resten af pladen er også fin og MEGET oldschool i sin fortællemåde, men særligt dette nummer er fedt.


Hakkespætter, handskedukker

Englebørn i mamelukker

Syltetøj i store krukker - både med og uden sukker

Finder man på vejen

Alt kan ske på vejen!


Lyt her: https://spoti.fi/3eb5lQv



KAJ OG ANDREA


Vel nok et af de mest ikoniske albumcovers i denne samling. Og ikke mindst en plade, som bare holder fra start til slut. Vi lægger fra land med Kajs sang - Instrumental. En slags teaser til at sætte stemningen, for dernæst at blive forført af Andreas skærebrænder-stemme og søde selvbiografi: “SÅ’ DET MIIIIIIIIG ANDREAAAAAA!"

Fint komponeret, men kort efter er vi tilbage på kontrabassen. Her får vi Kajs sang - nu med tekst og den mest geniale start på et nummer nogensinde. “Ah, one, ah two, ah one two three four” lyder det fra frøen, hvorefter han som en forløber for Jay Z’s “Check the bassline out”-linje på Hard Knock Life (Ghetto Anthem) kommenterer på bassens gang og med overskud præsenterer orkestrets elementer, inden han kækt begynder på sit velkendte “Hej med dig, jeg hedder Kaj”.


Men på trods af den et minut og femogfyrre sekunder lange/korte magtdemonstration som Kajs sang vitterligt er, vælger jeg dog at udpege 2-minutter-sangen som min yndlings på den skive. Og hvordan kan den vinde i et felt, hvor også Bakke-snagvendt-sangen og Kaj og Andreas duet (Den udgave af Imagine, som John Lennon aldrig fik skrevet) også er repræsenteret? Fordi den er fin, filosofisk og et stykke selvreferende metakunst. Sangen handler om tiden, og Povl Kjøller slutter af med:


Og når melodien slutter …. ja, så’ der gået to minutter.


Og selve sangen varer to minutter! Hvis ikke det er genialt, må du sgu kalde mig Kaj.

Lyt her: https://spoti.fi/2JTJWxm

CYKELMYGGEN, DANSEMYGGEN OG BENNYS BADEKAR

Denne plade er også fin. Og jeg vil fremhæve et skønt nummer. Jeg elsker Otto Brandenburg, og jeg elsker Trille. Så derfor ELSKER jeg Havfruesangen fra Bennys Badekar, hvor selv violinerne kurtiserer, og Otto og Trille flirter med hinanden og med dig! Sæt den på, og hør, hvordan baggårdspumaen Otto siger "jo, I' billedskønne!" Mums. En dejlig lille undersøisk perle. Bennys Badekar kan forresten ses gratis på Filmstriben.

Lyt her: https://spoti.fi/2Ve1Lwh


BØRNENES SANGE 2


Her har vi at gøre med én blandt mange udgivelser, som tager de "klassiske" De-små-synger-lignende børnesange og laver coverversioner af dem. Denne retroudgave fra midten af halvfemserne er en af dem, som gør det bedst. (Udover Åh Abe-selvfølgelig). Jens Okking er god, Maria Stenz er god, og Otto Brandenburg er altid bare bomben! Nogle af sangene bliver dog en anelse kedelige og artige, hvor jeg gaber lidt. Men jeg har den med, fordi jeg vil anbefale Tingelingelater - allermest på grund af det fantastiske anslag, hvor Otto med sin hæse røst råber:


GIV AAAAAGT!

GIV AAAAAAGT!

FREMAAAAD MARCH!


Gør dig selv den tjeneste at lytte til den her: https://spoti.fi/2Xn7fY8



VESTERBRO UNGDOMSGÅRD - KATTEJAMMERROCK

“Uanset din tro, din farve og dit køn vil vi lukke hinanden ind.” På dette album drejer hver eneste sang sig om en politisk problemstilling eller en beskrivelse af livet som barn i byen. Jeg elsker den plade, fordi den er politisk, oprørsk for sin tid, og så er det børn, der synger sangene.


En oplagt sang at vælge ud er selvfølgelig titelsangen Kattejammerrock, hvor vi har en ung stemme som leadsinger og så får hele koret med på hvæs, hvæs, riv, riv, riv. Nogle af de andre sange skifter løbende mellem flere sangere. Jeg har valgt at gå med Vi vil værne om jorden, fordi jeg ville ønske, at den type børnesang også udkom i dag. Første vers er nærmest lige til højskolesangbogen.


Vi vil værne om jorden

Vi vil støtte hinanden

Vi vil mødes med åbne sind

Uanset din tro, din farve og dit køn

Vil vil lukke hinanden ind


Det går en smule galt i omkvædet, hvor trommerne lige tager et frækt temposkift, og falsetstemmerne pludselig kæmper mod fløjten om at være mest skinger. Der ville jeg ønske, at de havde holdt den i den rolige fællessang, hvor guitaren, budskabet og stemningen er lige i øjet. Jeg ved godt, at årets MGP-vinder handlede om klimaforandringer, men hvilke børneudgivelser handler ellers om samfundsrelevante problematikker? Hvor er sangene om ligestilling, magtmisbrug, køn, forurening og socialrealisme på samme måde som kattejammerrock? Giv mig gerne et praj!

Lyt her: https://spoti.fi/2UVMSQg


LOTTE KÆRSÅ OG GRÆSRØDDERNE


Jeg faldt pladask for Lotte Kærså og Græsrødderne, da jeg i 2012 var til releasefest for dj-projektet Dans til Dansk Mand. En masse gamle plader mixet sammen til lidt over en times retrolyd. Lyt det her. En af sangene var Hjemme i vores gård, som stadig er en af mine yndlingsbørnesange.


Bilerne må ikke parker'!

Børnene leger her!


Sådan lyder en catchy hookline, mens en insisterende bas konstant banker på, og en lille tromme også dirrer i baggrunden. Det er høj energi og roligt byliv på en og samme tid.


I februar i år udkom albummet Jubiiiilæum med en masse autentiske sange fra Lotte Kærsås store bagkatalog. Læs mere om hende på denne hjemmeside, som er også er dejlig retro. Hun er en blandt mange musikpædagoger, som har gjort meget godt for dansk børnemusik.


Lyt her: https://spoti.fi/2UYmipK



TOM OG JESS -

NU ER DET IKKE SJOVT LÆNGERE


Hvis du har læst med indtil nu, kan det ikke komme som nogen overraskelse, at jeg allerbedst kan lide, når det er børnene selv, der synger. Jeg synes, at det bliver lidt uhyggeligt og creepy, når de voksne klæder sig ud som børn, og det må man sige, at Tom og Jess går på denne udgivelse. Det oplagte valg ville være Fy Fy Skamme Skamme, som med sin revyagtige pingpong vrikker sig derudaf. Samme sang har vist også inspireret Pattesutter og Ude af kontrol til den ikke-børnevenlige sang.


Jeg lyttede albummet igennem og fandt en sjov sang, som jeg gerne vil dele. Den hedder Rengøringsmarch og er dejlig skæv. En krigsagtig trommehvirvel og en accelererende synthesizer, stresser os igennem rengøringen, mens Jess Ingerslev nærmest synger opera.

Lyt her: https://spoti.fi/2UVON7q



BØRNENES TRAFIKKLUB

MAX OG ANTONETTE

Hvis du er barn af halvfemserne, har du med stor sandsynlighed lært om trafiksikkerhed af rotten Antonette og pindsvinet Max. Udgivelsen kom i 1988 og på dette tidspunkt var halvdelen af hver årgang medlem af Børnenes Trafikklub. Det blev altså til virkelig mange husstande, som i løbet af få år havde fået tilsendt kassettebåndet, som var halv sang, halv historie. Anne Marie Helger er formidabel i rollen som den bramfri byrotte, og sangene holder et fint niveau. Du kan måske huske Laaaaaangt ind til siden eller den hallucinationshymnen om Gurpeldyret. Jeg har valgt sangen Her er et fortov.


Rent melodisk rammer den en bro, som jeg er vild med:


Men på kørebanen udenfor er alting farligt.


Udover Max og Antonette udgav Børnenes Trafikklub også BadMads og Ole & Melanie. De kan allesammen høres på Sikker Trafiks hjemmeside.


Lyt her: https://www.youtube.com/watch?v=mAlZCLw8dxY


BØLLE-BOB


Jeg fik Bølle-Bob på VHS i syv års fødselsdagsgave (samme dag, som jeg fik en fødselsdagshilsen læst op i Snurre Snups Søndagsklub - vild dag), og jeg er sikker på, at mine forældre af og til har fortrudt købet. I flere år spillede de samme sange igen og igen, og når jeg hører dem igen mange år efter, er de sgu ikke så gode. De er catchy, men de rammer også ind i det dér lidt underlige, der opstår, når gamle sange skal genindspilles. De oprindelige sange er fra 1978, og det kan godt mærkes, når det skal pakkes ind i 1998-form. Der sker meget på tyve år. Jeg har derfor ikke noget Bølle-Bob med på ALSIDIG BØRNEMUSIK, fordi sangene er lidt irriterende.

Men hvis du skal høre én sang fra albummet, skal det altså være sangen, hvor Phillip Faber er den ulækre fyr. Og ja, det er den Phillip Faber. Og på En ulækker fyr er man da heller ikke i tvivl om, at manden allerede kunne synge i sine unge år.


Lyt her: https://spoti.fi/3aXGXj3


DISNEY

Så skal vi til Disney, som også må tilskrives noget af æren for dansk børnemusik. Det er dog svært at kategorisere det som værende udelukkende dansk, da det hele jo er oversættelser fra amerikansk. Derfor har jeg også placeret den i den polerede afdeling, da det ligger langt fra det autentiske på Kattejammerrock og nogle af de andre udgivelser, som jeg har nævnt. En af mine egne Disney-favoritter må være Thomas Ejes udgave af Havet er skønt.


Det er en fantastisk melodi og med de første trommerytmer, (hvor jeg simpelthen ikke kan identificere instrumentet) er havscenen sat. Stemningen er god, og alle er glade.


Af andre Disney-sange er jeg glad for Hvem vil ikke gerne være kat, hvor vi med olschool trompet og andre blæsere er en smuttur i Paris. Skønt. Derudover tør sangen have et langt forspil, som jeg anser som en stor kvalitet. Og fik jeg sagt, at jeg elsker Otto Brandenburg? Ved 2.02 giver han den med en "sattadesatt". Genialt. Pilgaards "rinkytinkytinky" lidt senere er også fantastisk. Hov, nu fik jeg jo talt mig helt kattevarm. Måske er den i virkeligheden min favorit? Ej, vi går med havet:


Lyt: https://spoti.fi/2JRkeJG


SLICK NICKSON & CHEESE-ALOT

AW GODAW

Uden dette mixtape havde jeg ikke lavet denne gennemgang. Jeg faldt over det for en snart en del år siden og har lyttet til det et hav af gange. JEG ELSKER DET! Det er 96 bidder børnemusik fra 54 plader fra 1957-1985, som er mixet sammen. Der er også en 2’er som er god. Og 3’eren er på trapperne, har jeg ladet mig fortælle.


Som lytter bliver du kastet fra den ene vanvittige retrosang efter den anden. Der er mange gode klassikere, men også et hav af ukendte sange. Jeg medgiver dog, at nogle af dem er mere sjove, end de er gode. Blandt mine favoritter er denne sang om at tabe tænder efter 3.30. Jeg har ikke kunnet finde den nogen steder - sig til, hvis du kender den!


Nu vil gå en tur, for jeg er no'ed så sur! Æve æve æve ævbæv!

De mælketænder er jo kun til stort besvær - æve æve æve ævbæv!

Der er ikke nogen jeg kender, der har tabt så mange tænder!

Jeg har tabt en masse, det kan ikke passe, at det her skal blive ved!


Først røg den ene tand, så røg den anden tand - bare fordi jeg spiste cooornflæks (ja, sådan er udtalen, og det er helt perfekt)

Da jeg drak sodavand, så røg den tredje tand - lige så roligt ned i flaaaasken

Det her det er ganske særlig - ualmindeligt dødbesværligt - jeg må spise vælling som en gammel kælling - jeg er blev't den grimme ælling.


Og sådan fortsætter den og mange andre skæve sange.

Lyt her:

https://soundcloud.com/slickard-nickson/slick-nick-cheese-a-lot-av

ANNE LINNET

GO’ SØNDAG MORGEN


Ååååh ååååh ååh, moar! Jeg vil gerne ha' - du bager en kage til min nye ven. Han hedder Sigurd.


Sangen stammer fra Anne Linnets ret oversete "Go Sønda' morn"-album.


En af de gode på albummet er den hyggelige sang Hvad skal jeg spise til morgenmad?, hvor fortælleren kommer ud i køkkenet og konstaterer, at der ikke er mere morgenmad tilbage. En sjov hverdagsproblematik gjort det catchy sang.


Nå, men jeg vil endnu hellere anbefale dig at lytte til Humørsang, som starter med en blød sax, inden den pludselig tager fart med:


Humør er noget mærkelig noget - det' indeni og udenpå

Og man kan se, hvordan man har det - i et speeeejl

For øjnene fortæller, hvor'n man har det inden i sig selv

Om man er trist og ked eller virkelig glaaaaad


Relevant sang for både børn og voksne. I en alder af 27 år er humør sgu stadig en mærkelig størrelse. Og melodien er klassisk Anne Linnet og fuld af fede temposkift og fede intonationer. Og når der kommer børnekor med på sangens andet omkvæd, kan du selv gætte dig til, om det er noget jeg elsker.

Lyt her: https://spoti.fi/2Rt06Sh




HALFDANS ABC


Og nu til en udgivelse, som har betydet virkelig meget for mig. Som lille havde jeg Halfdans ABC på bog og elskede at recitere dem og ikke mindst tælle efter, om der i virkeligheden var femten fiskefrikadeller på Freddy Fræks lange stang. Det var jo en dobbeltside i bogen, så jeg talte altid kun fjorten, fordi den sidste gemte sig inde mellem de to sider. Grrrr.


Hvis du skal have opfrisket kærligheden til Halfdans ABC som bogklassiker, skal du høre denne podcast med Knud Romer, hvor han analyserer værket til bunds. Det er ret sjovt.


Men nu handler det jo om musik. I halvfemserne kom denne cd med Otto THE MAN Brandenburg og Elisabeth. Som lille kunne jeg godt lide sangene, men ved et nyligt genhør, var de desværre, som så meget andet, faldet lidt i kvalitet. De rammer ikke helt følelsen af Ib Spang Olsens skitsede streg eller det støvede og solrige sluttresser-univers. Øv. De ligger ikke på Spotify, men på YouTube, hvor min favorit stadig må være Freddy Fræk fra Fakse.


Lyt her: https://www.youtube.com/watch?v=kXMQCKOv2oA


I 2013 udkom de så i en ny version med Thomas Buttenschøn, Karen Mukupa og Sys Bjerre. Heller ikke her rammer de den helt rigtige vibe i min optik. Men på sangen om bogstavet "I" formår de dog at sætte en stemning af et irsk værtshus.


Lyt her: https://www.youtube.com/watch?v=5aPtMlMHd-k


ÅH ABE-BOKSEN


En tidligere kollega sagde til mig, at det var ret ekstremt at skære alle Åh Abe-udgivelser over én kam i mit diagram, men jeg var nødt til det på grund af pladsmangel. Du kan lytte til hele boksen her: https://spoti.fi/2wqpjp8


Med Åh Abe-konceptet er der tale om en stribe helt ikoniske børne-cd'er - lige fra 'Åh Abe' i 1993 til den sidste 'Tusindvis af is' i 1999.


Indtil for nylig vidste jeg ikke, at "Aben" var skrevet af gode gamle Poul Henningsen og børnemusiklegenden Bernhard Christensen. Læs om tilblivelsen her: http://www5.kb.dk/da/nb/samling/ma/fokus/mdrsang/2011aben.html


I dette nørdeforum tillader jeg mig at komme med en beskrivelse af min yndlingssang på hver af de seks Åh Abe-udgivelser. (Jeg tager ikke "Nissekys og stjernedrys" med, da det er en juleudgivelse.) All right - hold godt fast!


ÅH ABE


Ikonisk cover. Alle illustrationer er lavet af Jan Mogensen. Et cover er jo med til at sætte stemningen, og jeg har altid tænkt denne cd som et "lilla album".


Af klassikere kan selvfølgelig nævnes Aben, som kickstarter hele æraen. Næste nummer er med hele Danmarks Kim og en fin udgave af Elefantens Vuggevise.


Af andre højdepunkter kan nævnes Sebastians Højt på en gren på en krage, Den cykliske Bjerget i Skoven med Anne Dorte Michelsen, men mit valg er faldet på en lidt atypisk sang måske. Vi er ude i en drømmende udgave af Jeg har fanget mig en myg, der udvikler sig til Lille Peter Edderkop - af selveste Safri Duo på xylofoner. Ahvabehar! Det er syret, det er melodisk, og det er lige til en kunstinstallation. Dejlig måde at rebrande to klassiske sange. Ved 2.10 hæver vi lige barren med klap og klask - fedt højdepunkt!


Lyt her: https://spoti.fi/39Y0izt



PA-PAPEGØJE


Og fra PH's abe skal vi til Thorbjørn Egners papegøje. Jeg elsker, hvordan disse albums virkelig samlede klassiske børnesange fra nær og fjern på en stilet og gennemarbejdet måde. Med store artister ikke mindst. Det er jo cremen af dansk musik, når man kigger på kunstnerne. På denne plade lægger vi ud med Sanne Salomonsens take på Papegøjen fra Amerika, fordyber os lidt senere i skovens dybe stille ro på Lars H.U.G's smukke udgave, men jeg vil fremhæve en kæk lille sag. Det er intet ringerede end Michael Bundesens udgave af 10 små cyklister, som begynder (og slutter) med en fræk banjorundgang. Den er insisterende og ligger faktisk konstant i baggrunden gennem hele den trafikale lektion og slutter selvfølgelig med et ring med klokken. Bundesen går på med sin dybe røst og lægger anslaget, og første gang han tæller til ti, pumper en tung basrytme trofast. Man får lyst til at smække den på et kæmpe anlæg og mærke den slå i brystkassen.


Lyt her: https://spoti.fi/34nXRoL



TANGOKAT


For et par år siden var jeg i Buenos Aires, og en af aftenerne brugte vi på en tangoklub. Og da vi gik ind over dansegulvet, kom der minsandten en kat listende. Det er ikke løgn! Jeg troede, at jeg så syner! Tænk at se tangokatten i virkeligheden.


Også et fantastisk album, hvor kastagnetterne på åbningsnummeret giver ASMR-følelse i hovedbunden, og hvor legender som Gnags, Søs Fenger og Lis Sørensen gæster på sangene.


Jeg vil dog fremhæve C.V. Jørgensens psykedeliske, space-udgave af Pjerrot og månen


Det er en modig og meget lidt pusset måde at fortolke en fin sang. Klassisk C.V. Den to vers korte sang formår at blive en 4.10-lang rumrejse, som asap bør opføres som visuel forestilling i Planetarium for fyldte sale og stående ovationer.


(Hører man Tangokat kronologisk bliver man dog revet fluks ud af space-drømmen på pladens næste nummer, hvor Lars Lilholt, en flok sækkepiber og en Space Invaders-agtig technorytme pisser højt og helligt på Malle Broks grav med alt for meget energi og filijongongong-og-tingelingeling)


Lyt her: https://spoti.fi/2Vi7ocL



HEJ FREDE


Som helstøbt album er dette uden tvivl mit yndlings i Åh Abe-samlingen. Det er på en eller anden måde den varmeste i lyden. Vi bliver (ligesom i Kajs sang) talt i gang med et "one, two, ah one two "free" four" af en barnestemme, inden Alberte tager imod os med titelnummeret, og vi er godt i gang. På pladen er jeg også glad for den støvet jazzede Avia Tahavia med Lis Sørensen, den eventyrligt drømmende En pige gik i enge med Souvenirs, Meks Peks ikoniske "skiduljaduljababaæææææ"-lyd ved 1.14 på Misse var slank, Humleriddernes afslutning på Røvervisen (hvor jeg bliver pludselig ikke ved, om jeg er til koncert med et vanvittigt garagerock-band, er til BAS UNDER BUEN eller cruiser rundt i en gammel Opel med et hiphopkollektiv i Kardemommeby. Et moshpit-energisk kor af mænd råber KASPER, JESPER OG JONATHAN højere og højere og kulminerer til sidst i et skrig og lyden af et smadret øvelokale.


Derudover møder vi Nikki Snakki Mussi Mussi (trylleformularen, der forvandler gule ærter til desserter) og en sær lounge-kender-du-typen-intro-klingende-udgave af Snemand Frost og Frøken Tø af Kaya.


Min yndlings på den skønne plade er dog Nikolaj Steens I banken ligger tyve millioner. Et fantastisk lille digt af Halfdan Rasmussen, som handler om at sætte pris på det nære og sige skråt op til kapitalismen.


Jeg kan da sagtens tjene et par kroner

På bukseknappen og de blanke sten

Men hvad skal jeg med tyve millioner?

Når bukselommen knap har plads til én


Det smukke finurlige digt akkompagneres af en en dejlig saxofon, et overskudsagtigt lydbillede og nogle skønne overgange, som du snildt kunne høre en søndag formiddag på P8 Jazz. Gennemført.


Lyt her: https://spoti.fi/3b0WX3N



HEMLI' HELIKOPTER


Der var nærmest ikke en legetime i børnehaveklassen, hvor vi ikke tumlede rundt til denne skive. Hemli' helikopter er den første cd i Åh Abe-æraen, som ikke er baseret på coverversioner, men derimod består af nyskrevne sange. Vi starter med den paradoksale Her er min mor, som er en stille affære, men pludselig bryder ud i "DÆRVN-NÆRV-NÆR-NÆRVN - HUN VIL SÅ GEERNØØ VÆR MODERNØØØØØ". Herefter hopper vi direkte videre til Klokken Otte (Skal jeg i seng), hvor Åh Abe-boksens kronprins Nikolaj Steen gør op med ugeskemaet og drømmer sig til en anderledes struktureret hverdag med plads til mere leg. Beatet minder mig i dag om noget Benjamin Hav kunne rappe over. De tørre snares ved 00.21 er perfekte. WHAGUNGGUNG.


Derudover er Mek Peks "MMMMM-HA!"-skrig som anslag i Dyt Dyt, Ska' Vi Byt legendarisk og ikke mindst sangen om Røde Gummistøvler og To tykke damer (som dog er en gammel tekst af Halfdan Rasmussen).


Min yndlings på pladen er Michael Falchs Kære vorherre (en fodboldbøn), som er en lettere rocket serenade om fremtidsvisioner og håb.


Kære vorherre, jeg bli'r syv år den fjerde

Og tiden den flyver af sted

Så jeg tror godt jeg tør - ta' mig mod til at spørge

Om der er noget du vil hjælpe mig med?

Vil du gi' mig en trøje med nummer 11 på ryggen

På det rigtige landshold engang?


Drømmene tager altså udgangspunkt i en ung fodboldelskers liv, men formår også at omtale værdier som at ønske det bedste for sin familie.


Lyt her: https://spoti.fi/39ZgsZa



TUSINDVIS AF IS


Så er vi nået til sidste cd i Åh Abe-æraen. Og det var måske meget godt, at de stoppede her. 'Tusindvis af is' falder ikke helt til jorden, men den har bestemt heller ikke samme klasse som de foregående. Igen er det Mek Pek og Nikolaj Steen, som holder niveauet højt - på henholdsvis Super Duper og Hvis hun bare ville danse.

Dans er i det hele taget i høj kurs på denne plade, hvor hele 5 ud af 13 sange omhandler dans. Var man løbet tør for emner?

Pladens bedste sang går - efter tæt opløb med "fitness-hittet" Kamillo og Viola til Kaya Brüel og En rigtig regnvejrsdag, som helt perfekt beskriver følelsen af sommeregn. At vågne før de andre og have lyst til at liste sig ud i skoven eller den våde og duftende asfalt.


Lyt her: https://spoti.fi/2y1b4b1



KIM LARSEN


Det er sjovt, hvordan Kim Larsen både formår at samle hele nationen med sine egne klassikere, men hvordan han også altid har lavet små udgivelser til børn. Denne plade har jeg placeret som en af de mere polerede. Ikke fordi Kim i sig selv er poleret, men det er coverversioner i meget sikre omgivelser uden flabede børnestemmer eller eksperimenterende rundgange.


Pladen er fin, men også meget sikker. Jeg er ikke vild med den alternative melodi til Kalendervender Tage. Så kan jeg bedre lide den klassiske musiklærer-udgave. Kim synger på sin plade også en Halfdan Rasmussen-tekst, og på I det fine hvide sand rammer Kim og Kjukken en fin og autentisk lyd.


Men generelt kan jeg faktisk meget bedre lide Kim Larsen som børnesanger, når han gæster på Pa-Papegøjes Spørge Jørgen eller Elefantens Vuggevise på Åh Abe.. Det bliver for støjet og rocket, når Kjukken også spiller med. Undskyld, Kjukken.


Lyt her: https://spoti.fi/2XpAAkP



CREAMY

Samlingen her ville klart være mere stilren uden, men jeg følte mig nødsaget til at også nævne Creamy. I sluthalvfemserne kunne du ikke tage på fritidshjem eller til børnefødselsdag uden at skulle lytte til den iscenesatte pigeduo.


Det er lugten af syntetisk bobletyggegummi og gymnastikopvising i Karise Hallen en kold lørdag i marts. Pladen huser autotune-infernoet Æblemand, Krabbesangen, Se min kjole, Snemand Frost og Frøken Tø og slutter med næstsidste nummer ballet af med et cover af Jamaica. Du skylder dig selv at høre, hvordan en mandlig stemme på Rene Difsk igangsætter deres version af Jamaica i en det der nærmest er en tyk parodi på kulturel appropriation. Og det er så også det eneste reggae-agtige ved hele det nummer. De skraldede basrytmerne galopperer derudaf, mens de to (sikkert underbetalte teenagepiger) forsøger at ramme tonerne. Derfor er jeg gået kontra på den og har slet ikke lagt Creamy på min playliste, men i stedet fundet Jørgen Wedeges oprindelige “Jamaica-dans”. Og hvorfor er det så, at jeg bedre kan lide Jørgen Wedeges oprindelige version? Autencitet. Det er ordet. Selvom den blokfløjte ikke gør noget godt for din tinitus, og det lyder som noget en fjerdeklasse kunne indspille, er den helt fantastisk, fordi det er lavet med passion og ikke en smart technoproducer ved roret. Det er rigtige børn der synger, de siger sågar “DJA-maica”, og jeg bliver glad af det.


Creamys plade var en Red Bull i ølbong - energisk og hurtig, men ikke særlig velsmagende.

Halfdan Rasmussen døde i 2002 - dermed nåede han lige tre år på planeten med Creamys skrækkelige udgave af hans ellers fine Snemand Frost-tekst.


Hvis vi skal slutte på en positiv Creamy-note, må det være deres titelsang til Help! I'm a fish. Den holder sgu stadig med sit AQUA-drømmende omkvæd, også selvom det er pivsyntetisk, men sådan var tiden jo omkring årtusindskiftet.

Lyt her: https://spoti.fi/2XqejDf



PROP OG BERTA


Bent Solhof. Endnu en pædagog, som gik hen og fik betydning for dansk børnekultur. Jeg nåede at opleve ham live en enkelt gang på Fakse Bibliotek, hvor jeg var gammel nok til at stå op og tisse før showet, men for lille til ikke at komme til at tisse mig selv indvendigt på jakken. Jeg sad i skrædderstilling med røde ører i en dunst af sur urin, mens Bent fortalte en af sine fine historier.


Da jeg var endnu mindre var jeg lidt bange for heksen, men elskede titelsangen, hvor jeg dissekerede børneflokkens stemmer i mit indre og tænkte på, hvilken én af pigerne, som var sødest og måske ville være kærester. At hun så siden udgivelsen sikkert allerede var blevet ti år ældre end mig, lod jeg mig ikke påvirke af. Jeg tænkte heller ikke over hele det praktiske arbejde i at opsøge Bent Solhof for dernæst at få ham til at identificere én blandt tyve børnestemmer for dernæst at opsøge pigen og hendes familie for så at stå syv år gammel på et dørtrin i en fremmed by og bede en myndig pige om hendes hånd. Ja, jeg var syv år og pissede på mig selv. Herregud.


Ved et gennemlyt i dag er jeg faldet over sangen Se den gamle måne, som er en sød og retro sang, der giver associationer til Tommy Seebach. Den er ganske fin:


Før end du skal sove

Læs i tankernes bog

Læs de lyse sider

Med kærlighedens sprog


Og lad kun de mørke

Sider være gemt

I din morgens solskin

Er de sikkert glemt

Lyt her: https://spoti.fi/34rry8d


SEBASTIAN


"Har du husket at tage Sebastian med?!" - Sådan har mange sagt, når jeg har fortalt dem om mit projekt. Knud Christensen, som han hedder IRL, har betydet meget for mange i min omgangskreds, men er faktisk først kommet til mig, da jeg er blevet ældre. Jeg fornærmer nok ikke nogen ved at sige, at han ikke er feltets bedste sanger, men måske er han den bedste sangskriver og ikke mindst melodiskriver i dansk børnemusik gennem tiden. Hodja fra Pjort, Ostesangen, Nana, Når lyset bryder frem, Ronja Røverdatter og mange flere. Sebastian formår at skrive børnesange, som ikke taler ned til lytteren, men fortæller levende historier med lækre guitarmelodier og stadig tør han lave et par sjove sats hist og her. Jeg elsker melodistykket ved 1.40 i Hodja fra Pjort eller de "listende fødder" i begyndelsen af Nana, hvor han i samme sang også markerer sig med "dudl-lynd-dyndyndyndyndøw" ved 00.58.


Mit valg er faldet på Vårsangen - ikke at forveksle med Vårvise, som også er vanvittig smuk. Vårsangen fra Ronja Røverdatter er så fin i sin melodi.


Det er vår, og nu springer vi ud, henter solen herind

Det er vår - åhuhåååh - se det bli'r liv rundt omkring


Lyt her: https://spoti.fi/3ebyFWN

MGP Det er også meget svært ikke at nævne MGP, når man taler børnemusik. Jeg var lige fyldt otte, da det første blev sendt i år 2000 - dog blot som en del af programmet Børne 1'eren, inden det i år 2001 blev gjort endnu mere professionelt og Sisse Marie løb med sejren med Sig at du har brug for mig, som trods sin Creamy-lyd alligevel får mig til at danse i dag.


Jeg havde overvejet, om jeg skulle vælge min favorit fra hvert MGP op gennem årene, men det vil jeg simpelthen ikke trætte dig med. Derfor har jeg kun valgt én sang, som jeg af og til stadig sætter på. Det er Simon med Alene fra 2002. En fint komponeret sang om at føle sig alene. Den tabte dog til Razz, som tog hele showet med det der måske stadig betegnes som den mest ikoniske MGP-sang nogensinde. Ej men tjek ham lige her på scenen til MGP Nordic, hvor også Norge og Sverige fik lov at blive forført af den lille nordjyde. Kickflipper kan sgu også noget. Det er jo et vanvittigt beat, men teksten er sgu en rodebutik, må jeg indrømme. Handler det om piger eller om skateboarding? Det ved jeg stadig ikke i dag. Og msåke er det derfor den er fed? Fordi den er barnlig og uspoleret. Og således endte Razz endnu engang med at tage showet foran stakkels Simon, som her får mit shoutout.


De sku' prøve hvordan det er

Bare at stå alene her

Og se det sjove andre gør

Men ingen af dem spø'r


Lyt her: https://spoti.fi/2JXOAtX



SIGURD BARETT


Jeg husker stadig dagen, hvor jeg pludselig følte mig for gammel til at se børnetime. Jeg havde mere lyst til at spille med ballon end at se Sigurds Bjørnetime. Måske var showet også bare lidt kedeligt. Men klip til at jeg 20 år senere sidder og anmelder samtlige Åh Abe-plader + 47 andre udgivelser. Ja, verden er skør. Men Sigurd Barett kan heller ikke undgås på den danske børnescene. Jeg var personligt ret vild med Sigurd og Symfoniorkesteret, hvor vi kiggede med i en voksen faglighed, men tog det ned i børnehøjde. Hvert program sluttede af med Godnatsangen, som jeg også har valgt at pege på som Sigurds bedste. Jeg har altid været imponeret over Sigurds måde både at flette musiknørderi og senere historienørderi ind i børnemusikken. Har stadig ikke fået dyrket hans sange om Genforeningen eller hans danmarkshistorie.


Nu er solen gået i seng

Udenfor står natten på spring

Vi skal sove nu, vi skal hvile vores krop

For i morgen skal vi op


Lyt her: https://spoti.fi/3aYlA16



BAMSES BILLEDBOG


Bamse, bamse, bamse. Din selvcentrede, egoistiske bjørn. Dansk børnekulturs måske største primadonna. Hvad du ikke har bestemt, dirigeret eller brokket dig over gennem tiden. Men selvom du har en evne til aldrig at tage skylden for dine fejl, elsker vi dig stadig, Lige fra det kollektive galehus i Jodlesangen, den dansable Okay okay, den komplet skøre Yd Yd for ikke at glemme selve Signatur-"molodien", som godt måtte spille, hver gang jeg går ud af døren om morgenen på en solskinsdag og trækker frisk luft ind og nyder livet.


Og vi skal faktisk nyde livet på min udvalgte sang.


Nydningen er et lille stykke mindfullness, som handler om sidde og nyde livet i gode venners lag.


Det har en god betyding

At sidde i aftenens nydning

Dig og mig

Og mig og dig


Melodien er et drømmende fingerspil på guitar og i anden halvdel af sangen entreer Kylling og lægger sine klassiske ad-libs: “bokbokbok-bawauu” - “braaaaaawau”. 10/10!

Lyt her: https://spoti.fi/3aV9Psl


PALLE PIRAT

En subjektiv vurdering - det medgiver jeg, men jeg havde et skønt computerspil med Palle Pirat, hvor sangene var med, og så lavede jeg gymnastikopvisning til flere af sangene i 1997. Han er et sjovt brand ham Palle Pirat. En såkaldt forfatter-løs skikkelse, som mere er et brand end en figur. Lidt som Bøllebob.

Siden den første udgivelse af Palle Pirat i 1996, er der udkommet en håndfuld flere plader, som dog ikke nærmer sig samme mængde afspilninger som den første her.

Som bedste sang har jeg valgt En farlig pirat. Det er Signe Svendsen, som fem år inden succesen med Rollo & King tager os med på en velsunget sejltur.


Jeg er en farlig pirat

Med klap for mit ene øje

Jeg styrer mit store skib

Oppe fra min fars hængekøje

Lyt her: https://spoti.fi/3cePOxj

Jeg har ofte tænkt over, hvordan pirater egentlig er blevet gjort til noget fint og nærmest idyllisk. Jeg tror sgu, at de var ret barbariske i virkeligheden. Du ville jo aldrig lave børnesange om de moderne pirater, som plyndrer og tager gidsler ud for Somalias kyst i dag...


HVA' SNAKKER DU OM?


Er dette også en børneudgivelse? Tja, da det er et opsamlingsalbum fra Anders Matthesens bidrag til Børneradio, må svaret være ja. En overgang sad vi hver morgen på fritidshjemmet og lyttede og grinede til denne plade. Ludo havde mig hver gang. Der gik sport i, hvem der kunne lære flest sketches udenad, og de forskellige catchfrases sværmede i skolegården og fodboldholdets omklædningsrum de næste par år.


"Det går pænt stærkt, hvaaa'!?" på Tatovøren holder stadig. Lyden af stangtennis-hamsteren i Sjov med kæledyr er legendarisk foley-arbejde, og jeg trak også smilebåndet, da jeg genhørte De korte nyheder.


Udover de mange sketches er pladen også udstyret med en række sange, som musikmæssigt er lidt underlegne i forhold til dem på Terkel i Knibe-pladen, som kom et år senere (Ta' og fuck af, Arne...Han er for cool, Hva' med dig selv og den socialrealtiske, barske fortælling om Quang.)


"Hva snakker du om?" har vi dog fornøjelsen af heste-love på Du er min store kærlighed, vi er på biltur psykopaten bag et rat og på fisketur i den skæve lille vise om fiskeren:


"Bummelumbumbum, det' min fiskesang - kom og prøv min fiskestang"


Min yndlings på pladen går dog til den rablende vanvittige, accelererende spillemandsvise på Kender De det?, som både er en parodi på en gammeldags revy-vise, men i virkeligheden ER en revy-sang i sig selv.


Kender De det, når man ser sig i spejlet, og man synes der mangler noget?

Var det øjne eller ører eller næse eller mund, næ, det var hele hovedet!


Lyt her: https://spoti.fi/2RwxpnB


Sidst vil jeg også lige nævne et par linjer fra Til min søn Danny.


“Der sidder du på din udslidte boksmadras, min stolte søn. Spritter nålen, klar til at stikke. Sparker konen, knepper køteren - eller er det omvendt?”


Det er lige på og hårdt, men ikke desto mindre et humoristisk billede og en oplagt anledning til at tale med sit barn om stofmisbrug, hustruvold og dyresex. Store emner, men jeg er af den overbevisning, at børn også tænker store tanker, så de fortjener også at få det præsenteret i børnemusikken.



KRUMME

Kig lige på Laus Høybye. Det Krumme-smil er simpelthen definitionen på en mælkedrikkende, fodboldspillende dansk dreng. Krummes sang står for mig som en af de mest ikoniske børnesange. (Det er så også melodiernes mester Michael Hardinger fra Shubidua, som har komponeret den)

Man er som man er er også en god gammel Krumme-banger, men da jeg har et princip om at prøve at vælge de ukendte perler, skal du lytte til Skoven er så underfuld.


Det bliver ikke mere økologisk og artigt, men melodien er fin og handler om at indtage skoven med sine sanser og samle svampe. Jeg synes, at det kan noget, når Laus' stemme ikke kan komme helt op i det høje. Her bliver det autentisk, og man føler, at han står og synger forårskoncert på en friskole. Derudover er denne tekstbid ret fin og kunne lige så godt være skrevet af Inger Christensen.


Alle fugle rejser bort

Derhen hvor tanken ender

Jeg har gemt et vingesus

Imellem mine hænder



Lyt her: https://spoti.fi/2y6zXlt


HULUBULU


Denne plade er virkelig en sær blanding af sange. Jeg forstår faktisk ikke helt den røde tråd. Derudover kan jeg ikke lade være at tænke på, hvor nas det må gøre at sidde overskrævs på et spidst plankeværk på den måde dér. Men vi starter med den klassiske Lotte, hvor er du henne, krydrer den med sikre Krumme. Så kommer et skørt indspark med Viggo Sommers Vildbasse Rap efterfulgt af Otto er et næsehorn. Og så kommer den sære parodi på Bubber, Kaj & Andrea, Poul Thomsen og en række andre børneikoner. Det er 2 X Kaj (haha!) med sketch-sangen Alle børnene.


Derudover fornøjes vi af Quarks fløjtesang, Frække Frida, den fantastiske Grunk-sangen, men min udvalgte er den obskure Hundeprutsangen som er skrevet, da det vulgære Bonbon-slik begyndte at vinde frem. Bandet kalder sig "5 X Far" - et band hvor en ung Martin Brygmann mange år før "Det Brune Punktum" og "Lex og Klatten" skrev denne lettere dansktoppede melodi (se denne liveudgave)


Jeg synes, at sangen er sjov, fordi den fanger en helt særlig samtid, hvor slikbranchens klassiske godter pludselig skulle passe sig ind i et mere anarkistisk marked, hvor mågeklatter og ørevoks pludselig var en ting.


Hvor det bedste for mig var en vingummi-sut

Vil børn i dag ha' en hundeprut

De vil ha' tissemyrer og andemad

En rådden fisk gør barnet glad

Og i stedet for en gammeldags is så stor

Sutter børn i dag på et bremsespor

De vil ikke røre konfekt i en skål

Men spiser hell're et rumpehul


Lyt her: https://spoti.fi/2VqbWxG




ALBERTE

Hvis Sebastian er kongen, må Alberte være dronningen af dansk børnemusik. Hele det stærke bagkatalog fra Bamses billedbog og en lang række selvstændige børnesange giver hende en helt særlig plads i denne samling.


Tjubang Chokolademand, Månebarn, hendes skønne version af Fredes Sang, Danser i min mors høje sko og en masse andre perler.


For mig at se formår hun at blande halvfjerdsernes bløde drømmeunivers og solrige fløjtelyde med fine tekster.


Min favorit er I mit æbletræ, hvor vi som titlen angiver sidder i toppen af et æbletræ. Herfra betragter vi nabolagets større børn, som både har hunde og små bile med pedaler i. Mange ting at se op til for et lille barn, som enndu ikke må disse ting. Men i æbletræet er der helle:


Men indtil da - er jeg højt til vejrs, det' ik' så svært

Jeg klatrer op i mit æbletræ

Når jeg kigger ned, bli'r alle små

Jeg har det godt i mit æbletræ


En karismatisk måde at behandle sit mindreværd, må man sige. Sidste omkvæd udvides med linjen:


Nu kalder mor, hun har bagt en æblekag'


Dejlig afrunding på en lille dagdrøm.


Lyt her: https://spoti.fi/2Xvdh9k

Er forresten også faldet over et for mig ukendt Alberte-album. Det hedder Troldmanden i Bakkeby og er en historie med udgangspunkt i klassisk musik. Det er virkelig fint.


LILLE NØRD

Jeg var objektivt for gammel til at se Lille Nørd, da det begyndte at rulle over skærmene i midten af nullerne, men alligevel var der noget over det, som fangede mig. Glæden ved dyr og ikke mindst en række fine sange. Første "sæson" var med Marie Christensen-Dalsgaard og Jeppe Vig Find. Sidstnævnte er i dag "styrmand" i Sømændene


Jeg lyttede lige Køresangen og fik flashback til min avisrute og min Sony Ericsson K700i, hvorpå jeg havde optaget den fra fjernsynet og gik og lyttede, mens jeg delte reklamer ud. Fed sang, men også sådan lidt slatten, poppet støjrock, som bliver for karikeret i min optik. Derimod går jeg med sangen Vi er venner. Jeg elsker det interne i "Årh, det har bare været supersejt at lege ugler. Og svæve gennem luften". At vi på en måde kommer for sent til festen, fordi det refererer til noget, der var i tv for 15 år siden, men at man sagtens kan forestille sig det alligevel.


Lyt her: https://spoti.fi/34AORga


Katrine Bille, som også var vært på Lille Nørd gennem flere sæsoner har efterfølgende lavet flere albummer. Jeg er faldet over denne fine ukulelesang om hjemlighed og skilsmisseordninger.


ISAS STEPZ

Ud af 00'ernes r'n'b og Nexus-bølge blev Isa født. Igen må jeg krybe til korset og sige, at jeg objektivt var alt for gammel til at følge danseskolens op- og nedture som sen teenager, men lad det nu ligge. Sangene fra serien hører til blandt de mindre barnlige og henvender sig måske mere til det segment, som man i dag ville kalde "TikTok-børnene".


Den får solid basarm og dårlig parfumeduft på Himmeldiskoteket, og hvis man kan lide at danse, kan man sagtens se sig selv lave moves i en spejlsal til Hop Op Fald Ned Og Slide.


Jeg har dog udvalgt Englevinger som min favorit. En sukkersød lille omgang med catchy omkvæd. Om det er en helt klassisk børnesang, ved jeg ikke, men den er fin.

Lyt selv her: https://spoti.fi/2VqBnzc


SKRÅL


DR har haft en skøn tradition for at invitere børn med til at lave selve indholdet. Min funky familie, MGP, og så husker jeg et program, som hed Venner med video, men som jeg desværre ikke kan finde klip af.


Som koncept var programmet Skrål derfor også helt genialt. Et fantasifuldt barn kommer i studiet hos Halfdan E. og skal skrive en sang ud fra dets egne drømme, hobbyer og fantasier.


Det er skønt og autentisk, når Viola på et slatten hiphopbeat "rapper" om Hip Hop Kattene. Indspilningen og flowet er tilpas dårligt, men det er samtidig her, at det får liv. Det samme på sangen Thomas Bjørn, hvor en dreng med helt stoppet næse synger om sin steppende bjørn.


Min favorit fra Skrål vil dog altid være Vildhestene. Med associationer til Come on Eileen og lyden af olietønder og hestevrinsk brager instrumentalen derudad, mens Freja synger:


Min vildhest er bedst til at ride mod vest

Min pony er honey (?) og hurtig


En babyshark-lignende "di-di-diddi-di-di-diddip"-lyd skiller omkvæd fra vers, og sangen folder sig ud. Og jeg ELSKER det ufuldstændige ved sangens afslutning.

Da vi kom hjem på gården langt langt væk fra de onde ryyyyyytter'

Vi fik noget kakao og nogen kiks - og hesten boed’ i hytter”

Lyt her: https://spoti.fi/2VpqFsL


MIKA OG TOBIAS


YouTube er i den grad blevet en ny spiller på banen, når det drejer sig om børnesange og generelt underholdning for børn. Det har både sine fordele og ulemper. Den allerstørste fordel er, at folk med skæve idéer lynhurtigt kan udkomme. Havde det ikke været for YouTube, havde min egen Fisk til mig nok ikke set dagens lys. Bøllemis, Skipper Bent, Ole-sangen og et hav af andre hjemmegjorte uskønne sange havde haft deres ensomme liv på støvede harddiske. Men sådan blev det heldigvis ikke.


Med over 11.000.000 afspilninger må man sige, at Mika og Tobias ramte den lige i røven med Ikke mere mælk. Og jeg har ikke bare taget dem med i samlingen, fordi det er mange afspilninger, men netop fordi den rammer hovedet på sømmet af, hvad det i min optik vil sige at lave autentisk børnemusik. Sangen er så pjattet, fuld af underlige twists, interne jokes og halvdårlige løsninger. Det er ikke voksne med en stramt storyboard eller fokus på salgstal, men blot to unge gutter med melodisk og humoristisk sans, som har haft det skægt i en sommerferie. På den måde bliver det levende.

Lyt her:

https://www.youtube.com/watch?v=uYzJ-thBfIs&t

GRØNFLAMMESKOVEN

I hele min kortlægningsproces har det været svært for at mig at finde moderne børnemusik, som var nyskabende og skævt, men som ikke er produceret af DR eller unge youtubere. Prik mig gerne på skulderen, hvis der er noget, jeg har overset!


Denne udgivelse fra 2011 er jeg til gengæld faldet pladask for. Det lidt stive albumcover lever desværre ikke helt op til den fortryllende historie og de lige så fortryllende sange. Det er en såkaldt "lydbilledbog", som handler om en dreng, der løber efter sin bortflyvende drage og undervejs støder på en masse karakterer, der alle har noget med naturens elementer at gøre. Det er gode popmelodier med eventyrlige temaer. Fingervingemanden er en intens sag på halvandet minut, Kyssepigen er en spilledåseagtig Oh Land-klingende lille sang, sangen om Flammetræer med Jonas Bjerre fra Mew er også fantastisk, og den har sågar en let støjet halvfjerdser-lyd, som jeg godt kan lide.


Den bedste sang er dog leveret af Coco O. fra Quadron og handler om Skykvinden. En lækkert produceret popsang, hvor jeg nærmest danser rundt på cummulus-skyer, når jeg hører den.


Lyt her: https://spoti.fi/2VjmVJm


ONKEL REJE


I slutnullerne blev Mads Geersten kongen af green screen og sjove effekter, da han lagde eftermiddagsseerne på DR1 ned med hits som Danmark og ørehængeren om Thomas Helmig.


Den sorte humor og skæve tankegang har boet siden midten af 10'erne boet i Ramasjang-karakteren Onkel Reje, og jeg synes, at det er skønt at dansk børne-tv stadig formår at være gakket og surrealistisk. På musikfronten er det blandt andet blevet til Prutte prutte prutte, som med en blipbåt-computeragtig-lyd fortæller om det sjove ved prutter. Lidt uoriginalt vil jeg dog mene. Men nu er jeg jo heller ikke fem år. Jeg kan ikke li' at gå i bad er lidt i samme spor. Selve universet er sprælsk og ud af boksen, men prutter og "at være fræk" og ikke gide bade er i min optik hamrende forudsigeligt og en kliché.


Derimod er den dansktoppede sang Mormor et frisk pust i et friskt univers. Jeg elsker det absurde og alligevel smukke i denne linje:


Når vi danser i vor's stue, svinger jeg dig rundt

Og når du falder i en tango, brækker du din fod

Og det gør ondt.


Lyt her: https://spoti.fi/3bgQPF3



HR. SKÆG


Jeg bryster mig tit af at komme fra samme by som Mikkel Lomholt alias Hr. Skæg. Gode gamle Karise! I hans sange og temaer ligger en iboende nysgerrighed på verden, en lyst til at lære og ikke mindst en sproglig finurlighed. Det er Rimsmedens sang et godt eksempel på. Den twister på samme måde som sømandsvisen Solskin ombord:


Jeg kan li' at rime - jeg er faktisk bedst

Skriver rim og digte til folk i øst og ... nord


Derudover kan jeg nærmest dufte de modne æbler, det nye penalhus, nyvaskede linoleumsgulve og spidsede blyanter, når jeg hører Første skoledag. Hvor er det rart med en skolepositiv sang, som ikke får skole og læring, til at være noget man ikke gider.


Min udvalgte er Sangen om rim. Ej at forveksle med førnævnte Rimsmedens sang. Den er genial på sin helt egen måde. I omkvædet bruger han selve ordets ekko/rim til at danne et nyt ord. Det er sgu godt set:


Ud i en skov - og

ned i en kælder - eller

op i en borg - og

hen til en ekkodal, hvor alle lyder smælder - eller

hvor man har lov - og

få svar, når det gælder - eller

råbe for sjov - og

høre hvad svaret fortæller.


Og bedst som man troede, at det geniale omkvæd er slut, får vi lige flødeskummen til sidst.


Jeg spø'r mig selv, hvad der gør verden stor - ord!


Lyt her: https://spoti.fi/3aaWdrX


POPSI OG KRELLE

Vi slutter min kortlægning med YouTube-succesen Popsi & Krelle. Det er tegn-og-fagter-sange for de mindste, og jeg har mange venner, hvor deres børn for tiden ikke ser andet. Jeg under dem succesen, og det er skønt med noget egenproduceret, men jeg kunne godt ønske mig noget mere kant. At det blev lidt mindre sikkert og lidt mere skævt. Sangene er en god blanding af kendte klassikere som Hjulene på bussen, Tommelfinger, Tommelfinger og selvskrevne sange. Men hvad halvfjerdserne havde af underlige fløjter og gakket slagtøj er imidlertid blevet skåret væk til fordel for en farverig grafik og en masse enslydende melodier, som tilsyneladende passer godt ind i YouTubes-algoritme. Det er jeg desværre lidt allergisk over for.


Men i en diffus verden, som i virkeligheden er skæv i sig selv, har man som barn måske også brug for det trygge univers med stærke farver, rouge på kinderne og indhold som ligner det, man normalt godt kan lide.


Jeg skal ikke gøre mig til dommer, men jeg kan godt blive nervøs for, om fremtidens børnemusik bliver for strømlinet og enslydende. At man kan se på antallet af visninger, hvad "børn godt kan lide" og derfor glemmer vores stolte tradition med at lave eksperimenterende og sommetider budskabstung børnemusik.


Når det så er sagt, får jeg sgu lyst til at tumle rundt med en lille purk, når jeg hører deres Hej skal vi tumle?


Lyt her: https://www.youtube.com/watch?v=Ze9gh7KmwQ0




OPSUMMERING

Og så nåede vi til vejs ende! Hvis du har læst så langt som hertil, vil jeg bare sige dig tak! Jeg håber du har nydt rejsen og måske har fået nye indspark og inspiration til dit og dit barns lytning.


Det har været sjovt at skrive, lytte og tænke sig gennem 60 års børnemusik, men omvendt også underligt at sidde og udtale om så meget uden selv at have børn at kunne teste det hele på. Jeg kan have nok så mange nostalgiske betragtninger om kvalitet og drømme om at skulle spille obskure halvfjerdsersange for mit fremtidige afkom - uden helt at vide, hvad der egentlig fungerer.


Men jeg håber, at børnemusikken bliver ved at udvikle sig. At der bliver ved at være plads til de skæve projekter, de ud-af-bokse-tænkede historier og ikke mindst små, autentiske produktioner som er lavet på lyst og ikke for at tjene penge.


Derudover håber jeg, at børnemusik bliver taget alvorligt og ikke blot tænkt som klappe-kage, og noget der bare skal sættes på for at aktivere børnene. Børnemusik er netop en oplagt mulighed for også at engagere børnene. At lære dem om verden, som den er.


Jeg savner et børnealbum, der kan sætte ord på vores verden i dag. Derfor beder jeg jævnligt til, at Bisse, Katinka og Benjamin Hav går sammen med en masse børn og laver et album med vidtspændende temaer. For hvor er de skæve, nutidige børnesangene om homoseksualitet, globalisering, overforbrug, flygtninge, ligestilling og alt det imellem? Hvor er de syrede fortællinger og spraglede sange?


Hvis du som læser sidder og tænker, at jeg da bare lige skulle tjekke X?X?X's fantastiske album eller undrer dig over, hvorfor jeg dog ikke har nævnt X?X?X?, så send mig endelig en mail på info@mathiasobdrup.dk - jeg ville elske at høre dine input.


Til allersidst vil jeg opfordre alle voksne danskere til at huske sig selv på, at de i princippet bare er børn, som er blevet ældre. At vi alle har et barn i os gennem hele livet.

Jeg finder det derfor passende at slutte min hyldest til dansk børnemusik af med de sidste to linjer fra Halfdan Rasmussens fine Noget om kraft:


Jeg tror der lever et barn dybt inde

en kraft, som aldrig kan drives ud

3,543 views4 comments
bottom of page